5 vrijwillige vuurwerkvrije straten in Capelle

Capelle krijgt dit jaar met oud & nieuw maximaal 5 vuurwerkvrije straten. Capellenaren kunnen daarvoor vanaf 18 oktober een aanvraag doen bij de gemeente. Bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het vrijwillig vuurwerkvrij houden van hun straat.

Voorwaarde voor het toekennen van de status ‘vuurwerkvrij’ is dat buren het met elkaar eens zijn. Bewoners spreken dan met elkaar af in de hele straat, of een gedeelte daarvan, geen vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling. De gemeente stelt voor de 5 straten ‘Vuurwerkvrije zone’-borden ter beschikking.

Burgemeester Peter Oskam is enthousiast over het experiment in Capelle omdat hij weet dat er in de stad zowel vuurwerkliefhebbers als Capellenaren wonen die juist veel overlast ervaren van het geknal tijdens de jaarwisseling. “Als burgemeester gun ik iedereen een fijne jaarwisseling. Bewoners kunnen over het afsteken van vuurwerk nu zelf, in hun eigen straat, met hun directe buren, afspraken maken. Door in gesprek te gaan met elkaar over vuurwerk ontstaat begrip. En kunnen goede afspraken gemaakt worden. Misschien wordt zo een deel van de straat vuurwerkvrij. Het plaatsen van borden helpt om elkaar aan te spreken als de afspraak niet nagekomen wordt.”

Hoe werkt het?

Een bord aanvragen kan tot 15 november door een e-mail te sturen aan: vuurwerkvrij@capelleaandenijssel.nl onder vermelding van de locatie (straat, plein, of deel van de straat). Het vuurwerkvrije gebied moet minimaal 70 bij 70 meter zijn. Bewoners uit de straten die zich aanmelden moeten het eens zijn over de aanvraag. Daarna keurt de gemeente de aanvraag. Er zijn voor 5 straten borden beschikbaar.